COMEMORARE LOCOTENENT HENCZ ȘTEFAN, LA 40 DE ANI DE LA TRAGICA TRECERE ÎN NEFIINȚĂ!

40 DE ANI DE LA DECOLAREA SPRE „ESCADRILA DIN CERURI”.
VINERI 4 IULIE 2014 SE ÎMPLINESC 40 DE ANI DIN ZIUA ÎN CARE ȘTEFAN A DECOLAT SPRE CERURI, SFÂRȘINDU-ȘI ZBORUL TINEREȚII LA NICI 23 DE ANI. ÎN ZIUA DE 4 IULIE 1974, DECOLÂND ÎN CELULĂ CU COLEGUL LUI CARZOL IULIAN, A AVUT NEȘANSA CA LA DECUPLAREA FORȚAJULUI SĂ SE PRODUCĂ O DEFCȚIUNE, CARE A FĂCUT SĂ SCADĂ PUTEREA MOTORULUI ȘI IMPLICIT, SĂ SE REDUCĂ VITEZA DE ZBOR, AVIONUL FIIND APROAPE NEPILOTABIL. CU ULTIMELE RESURSE DE VITEZĂ, ȘTEFAN A ÎNCERCAT SĂ CONDUCĂ AVIONUL ÎN AFARA ZONEI LOCUITE A CARTIERULUI FRAIDORF DIN SUDUL ORAȘULUI TIMIȘOARA, CATAPULTÂND ÎN ULTIMA CLIPĂ. DAR ÎNĂLȚIMEA PREA MICĂ ȘI AVIONUL ÎNCLINAT SPRE DREAPTA, AU FĂCUT CA ACȚIUNEA SĂ FIE INUTILĂ, PILOTUL DECEDÂND LA IMPACT CU SOLUL.
LA INIȚIATIVA COMANDORULUI (r) VALENTIN CARRA , ASOCIAȚIA AVIATORILOR TIMIȘOARA ÎMPREUNĂ CU BISERICA ORTODOXĂ PAROHIA FRAIDORF, CU SPRIJINUL STATULUI MAJOR GENERAL, A MITROPOLIEI BANATULUI, STATULUI MAJOR AL FORȚELOR AERIENE, BRIGĂZII 18 INFANTRIE, BAZEI 71 AVIAȚIE ȘI ESCADRILEI 712 ELICOPTERE GIARMATA, COMEMOREAZĂ ACEST EVENIMENT PRIN DEZVELIREA UNEI PLĂCI COMEMORATIVE PE TROIȚA DIN FAȚA BISERICII ORTODOXE DIN FRAIDORF.
VA AVEA LOC UN CEREMONIAL MILITAR ȘI RELIGIOS CARE VA ÎNCEPE LA ORA 12.00. EVENIMENTUL VA FI MARCAT PRIN PARTICIPAREA UNOR PERSONALITĂȚI MILITARE ȘI CIVILE, PENSIONARI MILITARI ȘI ENORIAȘI AI PAROHIEI ȘI PRIN SURVOLUL UNOR AVIOANE ȘI ELICOPTERE.

CDOR. rtr. ȘTEFAN LUPEA