SPTEMBRIE 2014- ÎNTÂLNIREA PROMOȚIEI 1974, LA ANIVERSAREA A 40 DE ANI DE LA ABSOLVIREA ȘCOLII!

PROMOȚIA JUBILIARĂ „TUDOR VLADIMIRESCU” A ȘCOLII MILITARE DE OFIȚERI ACTIVI DE AVIAȚIE „AUREL VLAICU” LA ANIVERSAREA A 40 DE ANI DE LA ABSOLVIRE – 1974-2014!

 

”Am avut bucuria să particip la un eveniment (i-aș zice, mai degraba, sărbatoare) din viața tatălui meu: întâlnirea, după 40 de ani, cu foștii săi colegi de Școală Mliitară. Nu știu cum s-au simțit ei, dar mie mi s-a părut, încă din primele momente ale revederii, un spectacol induioșător: bărbați în toată firea, strângandu-se în brațe, verificând uneori numele trecute pe ecusoanele din piept și reamintindu-și chipurile din tinerețe ale colegilor, trecând cu entuziasm de la unii la alții, cu un zambet care le lumina tuturor ochii. Am avut impresia că oamenii ăștia, uniți de o experiența unică (Școala Militară nu e una oarecare…), s-au intors pentru o zi la starea de grație a tinereții lor, a primelor zboruri, a emoțiilor uriașe, dar și a convingerii că și-au ales cea mai frumoasă meserie din lume.”

 

            Sunt cuvintele scrise la doar o zi de la evenimentul amintit de către doamna Geanina Onofrei Cormoș, fiica colegului nostru Constantin Onofrei pe pagina ei de facebook, alături de zecile de poze pe care le-a realizat ca martor ocular a bucuriei debordante care i-a cuprins pe toți participanții la întâlnire, odată ce au pășit pe poarta  Școlii Militare de Ofițeri Activi de Aviație „Aurel Vlaicu” (ATUNCI!)  de la Boboc, județul Buzău, ASTĂZI -„Școala de Aplicații a Forțelor Aeriene”.

Întâlnirea realizată în acest an, la 12 septembrie a fost inițiată și gândită cu peste un an de zile înainte, de câțiva dintre colegii noștrii de promoție, în desele convorbiri telefonice realizate din dorința de a ne regăsi colegii, de a le cunoaște locurile actuale de domiciliu, numerele de telefon și, de ce nu, de a lua legătura cu toți cei aflați în viață pentru proiectata aniversare a 40 de ani de la absolvire.

Așa au debutat discuțiile cu Dan Buzescu, cu Radu Nicolae-Nae, cu Chiș Dorel, cu Mătase Adrian,cu Dan Dinoacă și alții prin 2012, continuate apoi pe teme lărgite, cu majoritatea celor care, dorind să fie de ajutor, și-au făcut timp să-și caute agendele telefonice, să reînnoade contactele și să transmită „din om în om” datele care au ajuns la subsemnatul, mai ales după ce i-am informat pe fiecare dintre convivi că intenționez să scriu o carte despre promoția noastră!

Vreau să specific dintru început că absolut toți interlocutorii cu care am reușit să port o convorbire telefonică și-au manifestat bucuria și interesul pentru revederea de 40 de ani a promoției!

Și așa au pornit toate preparativele are au avut un dublu scop: pe de o parte colectarea de date personale (biografii) și fotografii ale tuturor colegilor din promoția de naviganți pentru proiectata carte, și pe de altă parte, constituirea bazei de date cu adrese, numere de telefon, adrese de email ale colegilor care să faciliteze contactele comitetului organizatoric de la Buzău, cu fiecare coleg. Specific , referitor la cartea proiectată, că nu m-am gândit să extind aria căutărilor mele și asupra colegilor navigatori, deoarece din întreg colectivul de navigatori, aveam contacte mai apropiate doar cu Vali Rublinceanu și-n rest nu mai știam nimic despre ei!

 Odată cu debutul primăverii anului 2014, s-au intensificat contactele dintre noi, adăugându-se și alte nume la așa numitul comitet organizatoric, care, deși ad-hoc constituit, l-a avut ca manager pe Marcel Smoleanu și colaboratori pe Ionel Palamiuc, Radu Nicolae, Vasile Tănase, Nicolae Marin, ajutați în teritoriu de Chiș Dorel, Mătase Adrian, Dan Dinoacă, Rublinceanu Vasile (pentru colegii navigatori, îndeosebi) și subsemnatul. Evident că au existat și sincope și uneori, neconcordanțe în acțiuni, dar , până la final a fost stabilită data desfășurării întâlnirii cu aproape două luni înainte, s-a stabilit modul de colectare a fondurilor (cu aportul remarcabil a lui Ionel Palamiuc)  s-au informat toți doritorii –participanți, au fost stabilite locația și sumele necesare, așa încât, la 12 septembrie a putut debuta , spre bucuria generală, întîlnirea colegilor, la care au aderat cu bucurie și absolvenții secției nenaviganți!

Un punct important al aniversării noastre a fost și realizarea listei invitaților și anunțarea acestora; din păcate prea mulți dintre foștii noștrii lectori, profesori, instructori, comandanți și-au încheiat umblarea lor prin lume, ceea ce a făcut ca această listă să numere doar 12 persoane (asta și datorită faptului că unii dintre instructorii noștrii nu au putut onora invitația din motive obiective!). În paralel cu toate aceste activități s-a derulat și munca la cartea care a devenit între timp „MONOGRAFIA PROMOȚIEI 1974-NAVIGANȚI A ȘCOLII MILITARE DE OFIȚERI ACTIVI DE AVIAȚIE AUREL VLAICU DE LA BOBOCU” , beneficiind de aportul substanțial a tehnoredactorului Adian Mătase și de ajutorul necondiționat al colegilor Radu Nicolae, Chiș Dorel, Dan Dinoacă, Dan Buzescu, Tănase Vasile, Palamiuc Ionel, astfel că la începutul lunii august lucrarea a fost încheiată și tipărită cu sprijinul altruist al colegului nostru Gl.Fl.Aer.(r) Toma Dumitru. În paralel am realizat și o colecție de albume fotografice de la majoritatea colegilor de promoție, transpusă pe suport magnetic, iar Gl.lt.(r) Croitoru Constantin-Nae a realizat insigna comemorativă a evenimentului.

Cu cât se apropia data de desfășurare a evenimentului, nerăbdarea tuturor creștea, odată cu stresul organizatorilor , care se întrebau neâncetat dacă au reușit să acopere toate problemele și dacă totul este pus la punct!

Și a venit în sfârșit și dimineața însorită a zilei de 12 septembrie 2014, când în parcarea din fața intrării în școală, au început să sosească începând cu ora 9.00, primele mașini cu numere de Buzău, apoi de București, de Constanța, de Vrancea și de Timiș- veneau colegii din toate colțurile țării , ca și în urmă cu 40 de ani! – doar că atunci au ajuns la școală cu trenul!

Primisem de la Jony-Bombă, alias Ionel Palamiuc, un tabel cu participanți și invitați, în scopul realizării unor ecusoane indispensabile unei revederi după 40 de ani de la absolvire, și mare mi-a fost bucuria când am realizat că ecusoanele aduse de mine au fost insuficiente, că ne-au onorat cu prezența lor un număr de peste zece colegi care nu figurau pe tabelul inițial! Așa că pot spune cu mâna pe inimă că am avut o prezență aproape de nivelul așteptărilor inițiale!

 A venit Andronic State Țuțui-aviatorul-pictor-meditator, Florin Stavarachi și Nenică Corneciu, a venit Gore Stan și Marius Niculescu, Constantin Vasile-Scandal și Florică Burfă, a venit Dan Dinoacă și Nicolae Costache, Sile moldoveanu și Mihai Bălașa, Dan Petrovici și Gelu Prodan…ca să mă refer doar la câțiva din cei care nu-și anunțaseră prezența inițial.

Ne-am privit , ușor surprinși să constatăm cât de puține sunt trăsăturile fizionomiei care ne mai amintesc de cel din fața noastră și-apoi plăcut impresionați de faptul că nu ne-am schimbat chiar atât de mult și că încă ne mai aducem aminte nume și chipuri și fapte și întâmplări care s-au petrecut acum 40 sau 41 sau 42 de ani în încinta școlii sau pe aerodromurile unde am zburta împreună! Și așa cum scria Geanina mai sus, bucuria revederii a umplut toate chipurile și toate inimile, legate de cea mai frumoasă perioadă din viața noastă de aviatori – cei trei ani trăiți în școala miitară. Ne-am adunat în fața fostei intrări principale a clădirii școlii și parcă nu ne mai săturam privindu-ne, strângându-ne mâinile, îmbrățișându-ne și evident, recunoscându-ne cu multă bucurie și cu voie bună. Oricât încercau organizatorii să scurteze acest moment și să ne adune în sala de festivități, acest moment unic prin trăirile lui s-a prelungit nespus de mult și a provocat o oarecare perturbare în desfășurarea ulterioară a întîlnirii noastre de la Școală.

Ne-am tot îmbiat și poftit spre sala de festivități unde ne așteptau gazdele-comandantul împreună cu ofițerii din comanda școlii- și ne-am împânzit prin sala vastă în care, cu 40 de ani mai devreme fuseserăm adunați, la sfîrșit de lună martie, pentru a ni se citi repartizările pe categorii de aviație, la începutul perioadei de zbor a anului trei!

Însoțiți de soții, copii și nepoți (cîți au fost!) ne-am așezat pe scaune și-am continuat sporovăiala până când a început momentul festiv al reuniunii noastre și cînd , disciplinați sau mai puțin disciplinați , am acordat importanța cuvenită celor prezenți!

A urmat apoi momentul gazdelor noastre, când am aflat câteva date despre evoluția învățământului militar de aviație din ultimii ani, structura acestuia, principalele activități ce se desfășoară în școală și complexitatea organizării școlii de aplicații, după care gazdele s-au retras , lăsându-ne să ne bucurăm deplin de prezența fiecăruia dintre noi.

 „Dirigintele” promoției noastre a fost domnul General de Flotilă Aeriană în rezervă Stan Aurel, fost instructor de-al nostru pe vremea anului III, fost apoi comandant al școlii, actualmente președintele Filialei Buzău a asociației ARPIA. Înainte de citirea catalogului, într-un scurt cuvânt introductiv au fost prezentați colegii noștrii decolați prea de timpuriu la „Escadrila din Ceruri” ( 27 de piloți din care 10 decedați în evenimente aviatice), pentru care s-a păstrat un scurt moment de reculegere. A urmat apoi citirea catalogului, moment în care fiecare coleg, ridicat în picioare, a fost aplaudat de întrega asistență, iar absenții … n-au putut fi aplaudați!  Domnul general a fost secondat la microfon de colegul nostru General Locotenent în rezervă Croitoru Constantin-Nae, de Generalul de Flotilă Aeriană în rezervă Toma Dumitru și de fostul Director ROMATSA, Comandorul în rezervă Jan Poenaru ca reprezentant al navigatorilor. Marcel Smoleanu a anunțat desfășurarea în continuare a programului pentru prima parte a zilei și pentru  partea a doua, care a inclus și masa afestivă în stațiunea Sărata Monteoru.

La încheiera activității din sala festivă au fost distribuite cartea „Monografia Promoției” și insigna comemorativă apoi a urmat momentul fotografiei de grup pe scările din fața clădirii. Au urmat apoi vizita făcută la hangar și în spațiul expozițional amenajat special pentru aceasta, și masa de prânz, servită în clădirea fostei popote a instructorilor. Ne-am bucurat de momente de relaxare și de aduceri aminte , la o ciorbă și-o friptură, stropite cu o țuică de Buzău și vin de Pietroasele, prefigurând ospățul care urma să aibă loc seara, la Monteoru. Am reînnodat povești și amintiri, retrăind momente amuzante sau mai serioase, din vremea școlii și ne-am reîncărcat bateriile cu glume din viața trăită la Bobocu.

În parcarea din fața școlii ne-am despărțit și ne-am luat rămas bun de la cei câțiva colegi care, din motive obiective, s-au îndreptat spre casele lor aflate la Buzău sau mai departe, neputând participa la seara festivă. Evident că, așa cum promiseserăm în sala de festivități, ne-am luat din nou angajamentul organizării unei noi revederi, dacă nu mai devreme, atunci cel mai târziu peste cinci ani, adică în 2019!

Și întîlnirea noastă a continuat la Complexul Hotel Cazino, de la Sărata Monteoru în după amiaza zilei de vineri, 12 septembrie! Am avut din nou prilejul să ne adunăm la o poveste și la o glumă, pe grupuri sau „găști” cum le-am numit noi, în plăcutul spațiu de agrement din zona hotelului, unde vreme de vreo trei ceasuri sau schimbat vorbele și convivii, ajungând să ne vedem cu toții, pe rând, să ciocnim un pahar de bere, vin sau alte licori mai sofisticate, așa cum a fost wiky-ul oferit de Vasile-Scandal (Constantin Vasile pe numele lui) ajuns cu bine pe ultima sută de metrii la revederea colegilor! Nici n-am avut vreme să realizăm trecerea timpului, că a și trebuit să schimbăm ținutele și să răspundem invitației gazedelor de a pofti în incinta restaurantului  unde ne așteptau mesele frumos și îmbietor aranjate pentru festinul ce urma să înceapă! …

Mă voi opri aici cu destăinuirile legate de ospățul ce a urmat, vrând să-i fac geloși pe cei care, din motive de ei cunoscute, nu au participat la festin și lansând invitația pentru viitoarea noastă reuniune, pentru toți colegii în viață, spunându-le doar că a fost o revedere plină de bucurie, o reâmprospătare a amintirii faptelor trăite împreună pe vremea școlii și o încărcare a bateriilor pentru toate zilele și anii ce îi vom mai trăi!

Eu personal nutresc speranța că ne vom aminti cu multă plăcere această aniversare și ne vom dori repetarea ei, și nu peste cinci sau zece ani, ci  poate chiar peste un an! Nu fac pronosticuri și nici nu vreau să impun a se lua o hotărâre acum, dar , pornind de la dicuțiile de la masa festivă cu cei mai mulți dintre  colegi, mi-am propus inițierea acțiunii „Reuniunea promoției în 2015!” și sper că toți cei care doresc , vor subscrie și se vor prezenta la data și locul pe care-l vom stabili de comun acord!

În asentimentul celor mai mulți dintre colegi exprim mulțumirile mele organizatorilor acestui eveniment pentru frumoasele momente trăite împreună , buna organizare și coordonare a acțiunii și fac aprecierea că a fost o reuniune pe deplin reușită și care a dus bucurie în sufletele tuturor colegilor și a celor care i-au însoțit!

La revedere, dragi colegi! Pe curând, în anul 2015!

Comandor în retragere Lupea Ștefan

Timișoara

 

Comentarii închise.